| Zmiana religii |
| Autor | Wiadomość |
Informacje Wiek: 23 Dołączyła: 27 Lut 2011
1371 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 11:31 Zmiana religii |
|
| Czy bylibyście w stanie zmienić swoją religię? Co gdy ukochany jest innej religii i to uniemożliwia wam ślub? Gdyby nie było ślubu cywilnego, a życie bez ślubu byłoby niemożliwe? Co byście zrobili?
Mój ukochany jest Koptem, czyli prawosławie, ja jestem katoliczką. Okazuje się, że wierząc w tego samego Boga i tak ślubu nie możemy wziąć, czy to nie jest chore? Nawet muzułmanin, może się ożenić z katoliczką! CZegoś takiego jak sam ślub cywilny tam nie ma, zresztą mój Karol uważa, że to nie ślub. Żyć bez ślubu nie można. I co zrobić w tej sytuacji?
NIby jak to ten sam Bóg to w czym problem? Zmieniając religię nie wyrzeknę się Boga przecież.. | _________________ "Nie ma większej radości dla głupiego, jak znaleźć głupszego od siebie..." | | |
| |
 |
Informacje Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Dołączyła: 17 Maj 2011
6888 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 15:50 |
|
| Cytat: Mój ukochany jest Koptem, czyli prawosławie, ja jestem katoliczką. Okazuje się, że wierząc w tego samego Boga i tak ślubu nie możemy wziąć, czy to nie jest chore? Jak to nie możecie? Słyszałam, że bywają utrudnienia, ale oczywiście, że można wziąć ślub. Przypadki takie znam i są mi bliskie. Fakt faktem, która ze stron musi zdecydować się na jedno miejsce w którym ślub się odbędzie.
Nie wiem co bym zrobiła akurat mój facet jest tak jak ja katolikiem choć część rodziny ma prawosławną i gdyby on też był prawosławny i niesamowicie nie chciał czy były by wielkie problemy to zmieniłabym tę wiarę chociażby na chwilę (wystarczy przyjąć komunię). Jestem osobą, która nie wierzy w coś takiego jak religia, Bóg może i był, ale dla mnie go już nie ma także ja wierzę w miłość i ślub biorę z miłości a nie dla Boga. | _________________ Friends don't let friends drink friends.
Tabloidowe emocje, masowy eskapizm | | |
| |
 |
1371 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 16:36 |
|
| | kO. w Koptyjskim kościele? ja wszędzie czytam, ze to nie mozliwe, On też tak mówi. Jego matka była koptyjką katoliczką i też musiała zmienić na prawosławie. Mimo, że to i to Kościół Koptyjski | _________________ "Nie ma większej radości dla głupiego, jak znaleźć głupszego od siebie..." | | |
| |
 |
Informacje Dołączyła: 14 Gru 2011 Posty: 261
1892 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 16:55 |
|
| | Ja nie zmieniłabym wiary dla faceta. Nie dlatego, że jestem jakoś bardzo związana z moją religią, ale skoro zależałoby mu na mnie też mógłby to zrobić. Nie widzę powodu, dla którego to ja miałabym się podporząkowywać | | |
| |
 |
1371 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 16:59 |
|
| | W Egipcie byłoby to nie do pomyślenia, rodzina chyba by go wyklęła, to nie wchodzi w grę | _________________ "Nie ma większej radości dla głupiego, jak znaleźć głupszego od siebie..." | | |
| |
 |
Informacje Dołączyła: 14 Gru 2011 Posty: 261
1892 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 17:06 |
|
| | e tam... w Polsce też można mieszkać... nie mogłabym się tak podporządkowywać. To Ty masz być jego najbliższą rodziną teraz... W sumie to na swój sposób podziwiam Cię. Ja nie wiem czy chciałabym poświęcać się tak jak Ty, skoro sama nie mogłabym liczyc na tego typu poświęcenie, bo rodzina coś tam... ale to już jest odmienność kulturowa | | |
| |
 |
1371 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 17:12 |
|
| | nie tylko chodzi o rodzine, tak mi sie napisało, chodzi o to, że ja nie bede wymagać od niego zmiany religii ponieważ dla niego ona jest bardzo ważna tymczasem ja nie chodzę nawet do kościoła. I oczywiście będziemy mieszkać w Polsce, On chciałby w Egipcie ale powiedzialam mu, że po moim trupie (moze nie wział tego za bardzo do siebie haha ) | _________________ "Nie ma większej radości dla głupiego, jak znaleźć głupszego od siebie..." | | |
| |
 |
6888 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 18:26 |
|
| Cytat: kO. w Koptyjskim kościele? ja wszędzie czytam, ze to nie mozliwe, On też tak mówi. Jego matka była koptyjką katoliczką i też musiała zmienić na prawosławie. Mimo, że to i to Kościół Koptyjski Nie wiem jaki to kościół i na czym dokładnie opiera się to kop.. coś wybacz, ale to dziwne jakieś pomieszanie kilku wiar. Jak można być kop. prawosławnym albo kop. katolikiem ^^ Ten ślub w ogóle chcielibyście wziąć w Polsce? Bo ja nie słyszałam niestety o takim kościele nawet. | _________________ Friends don't let friends drink friends.
| |
 |
1371 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 18:31 |
|
| Nie, w Egipcie byśmy chcieli wziąć Koptowie to rdzenni mieszkańcy Egiptu, po bogach egipskich, przed islamem. Jest ich tylko 5% bodajze. I moze dlatego mają takie ścisłe zasady, bo ich tak mało i nie chcą jeszcze tracić wiernych | _________________ "Nie ma większej radości dla głupiego, jak znaleźć głupszego od siebie..." | | |
| |
 |
6888 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 18:35 |
|
| Cytat: Nie, w Egipcie byśmy chcieli wziąć A no to zupełnie inna sprawa. Nie mieszkam tam i nie wiem jakie zasady panują aczkolwiek na pewno z tego co piszesz, chore. :> | _________________ Friends don't let friends drink friends.
| |
 |
Informacje Pomogła: 22 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28726 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 22:35 |
|
| Myka, Twój facet pochodzi z Egiptu?
Myka napisał/a: Mój ukochany jest Koptem, czyli prawosławie, ja jestem katoliczką. Okazuje się, że wierząc w tego samego Boga i tak ślubu nie możemy wziąć, czy to nie jest chore? Nawet muzułmanin, może się ożenić z katoliczką! Dziwne... Ja kiedyś słyszałam, że takie śluby są możliwe... | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | |
| |
 |
1371 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 22:48 |
|
| | Szefowa, tak z Egiptu. | _________________ "Nie ma większej radości dla głupiego, jak znaleźć głupszego od siebie..." | | |
| |
 |
28726 RWS Cash
| |
| |
 |
6888 RWS Cash
| |
| |
 |
28726 RWS Cash
| Wysłany: 9 Sty 2012, 2012 14:27 |
|
| kO. napisał/a: CytatCytat: No proszę, ale Ci się trafiło. I teraz problemy z tymi religiami ^^ No jeżeli chcą sformalizować związek... | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | |
| |
 |
| |
| |