| Sztuczne słońce czyli solarium |
| Korzystasz z solarium? | | Tak, regularnie. | | 0% | [ 0 ] | | Tylko sporadycznie. | | 11% | [ 1 ] | | Nie. | | 88% | [ 8 ] | | | Głosowań: 9 | | Wszystkich Głosów: 9 | | | |
| Autor | Wiadomość |
Informacje Pomogła: 22 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28705 RWS Cash
| Wysłany: 31 Lip 2009, 2009 16:18 Sztuczne słońce czyli solarium |
|
| Ciekawy artykulik:
Solarium śmiertelnie niebezpieczne. Jak arszenik
Światowi eksperci ds. onkologii zaliczyli solarium i wszystkie inne źródła promieniowania ultrafioletowego do czynników najbardziej podwyższających ryzyko zachorowania na raka. Chodzenie na solarium może być tak niebezpieczne jak zażywanie arszeniku - ostrzegają.
Eksperci z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem w Lyonie (należącej do WHO) przeprowadzili ok. 20 badań, na podstawie których dowiedli szkodliwości solarium i innych źródeł promieniowania ultrafioletowego. U osób, które zaczynają korzystać z solarium już przed ukończeniem 30. roku życia, ryzyko zachorowania na raka skóry wzrasta do 70 proc. Wyniki opublikowano dziś w "Lancet Oncology".
Prowadząc doświadczenia na myszach naukowcy ci wykazali też, że wszystkie typy promieniowania ultrafioletowego są rakotwórcze. Dotąd onkolodzy sądzili, że niebezpieczny jest tylko jeden typ promieniowania UV.
Według naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, chodzenie na solarium może być tak samo rakotwórcze jak palenie tytoniu. - Trzeba przypominać o tym ryzyku zwłaszcza nastolatkom. Musimy zmieniać ich zachowania tak, by nie uważały, że muszą chodzić na solarium, by mieć opaleniznę - mówi jeden z badaczy Vincent Cogliano. Przekonuje, by stosować raczej kremy brązujące.
A większość lamp w solariach emituje właśnie promienie UV, które - zgodnie z wynikami badań - powodują przede wszystkim raka skóry i oczu.
Zakażą solarium niepełnoletnim Brytyjczykom? Wzorem Niemców
- Nie ma żadnego dowodu na bezpośredni związek między opalaniem w solarium a liczbą zachorowań na raka - sprzeciwia się opiniom ekspertów Kathy Banks, szefowa stowarzyszenia zrzeszającego europejskich właścicieli i producentów lamp do opalania. Podkreśla, że korzystanie z solarium nie jest szkodliwe także dlatego, że większość amatorów sztucznej opalenizny robi to rzadziej niż 20 razy w roku.
Onkolodzy są innego zdania. Odkąd sztuczna opalenizna stała się modna wśród osób poniżej 30. roku życia, lekarze diagnozują w tej grupie coraz więcej przypadków nowotworów skóry. W Wlk. Brytanii czerniak to najczęściej diagnozowany rodzaj raka wśród kobiet między 20. a 30. rokiem życia.
Jak podaje dziś "Guardian", brytyjskie ministerstwo zdrowia rozważa wprowadzenie zakazu korzystania z solarium dla niepełnoletnich. - Wprowadzeni tej zmiany jest bardzo prawdopodobne- powiedział rzecznik ministerstwa. W zeszłym miesiącu ustawę zakazującą niepełnoletnim Niemcom korzystania z solarium przyjął Bundestag.
http://www.gazeta.pl
A jak jest z Wami? Korzystacie z solarium? Jak często? Dlaczego to robicie? Nie boicie się? | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | |
| |
 |
Informacje Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dołączyła: 12 Lip 2009
68 RWS Cash
| Wysłany: 31 Lip 2009, 2009 17:54 |
|
| Ja nie wyobrażam sobie jak mogłabym pójść nawet za darmo bym się nie odważyła. Moje koleżanki chodzą po 4-5 razy w tygodniu :!: To musi być chore | | |
| |
 |
Informacje Dołączyła: 04 Lip 2009
0 RWS Cash
| Wysłany: 31 Lip 2009, 2009 17:57 |
|
| | nie kożystam, bo nie mam takiej potrzeby - wolę naturalność | _________________ Napisz to na forum...
 | | |
| |
 |
Informacje Pomogła: 1 raz Dołączyła: 11 Lip 2009
120 RWS Cash
| Wysłany: 31 Lip 2009, 2009 18:23 |
|
| Nie korzystam choć jestem biała jak ściana, no cóż... Chcę dłużej pożyć i mieć zdrowa skóre Sztuczne nie jest piękne | _________________ "I will never let you fall I'll stand up with you forever I'll be there for you through it all Even if saving you sends me to heaven..." | | |
| |
 |
28705 RWS Cash
| |
| |
 |
Informacje Pomógł: 20 razy Dołączył: 06 Lip 2009
12440 RWS Cash
| |
| |
 |
Informacje Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dołączyła: 12 Lip 2009
68 RWS Cash
| Wysłany: 31 Lip 2009, 2009 22:27 |
|
| No one podobnie wyglądają a są tak spalone że lepiej nie patrzeć ... ble :-) Teraz ostatnio coś mówiły że były zobaczyć czy nie mają raka... :!: :shock: | | |
| |
 |
Informacje Pomógł: 13 razy Wiek: 25 Dołączył: 13 Lip 2009
14790 RWS Cash
| Wysłany: 1 Sie 2009, 2009 08:00 |
|
| | Dajcie sobie spokój z solarium, na słoneczko lepiej wyjść. | _________________ Niech gra muzyka i gaz do dechy!!! | | |
| |
 |
Informacje Wiek: 23 Dołączył: 18 Lip 2009
0 RWS Cash
| Wysłany: 1 Sie 2009, 2009 15:22 |
|
| Mało kto wie, że tak naprawdę nie udowodnili nigdy, że opalanie w solarium powoduje raka...
Wczoraj był reportaż na TVP2... | _________________
 | | |
| |
 |
Informacje Pomogła: 1 raz Dołączyła: 01 Sie 2009
0 RWS Cash
| Wysłany: 1 Sie 2009, 2009 15:41 |
|
| | Feee, bladość jest piękna, ja bym poszła do takiego solarium co odbiela. | _________________ Myslovitz "Bo nie ma we mnie nic i nic nie jestem wart, A czerwień mojej krwi to tylko jakiś żart. I zapominać chcę tak często, jak się da, Że nie ma we mnie nic i nic nie jestem wart." | | |
| |
 |
Informacje Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 11 Lip 2009
0 RWS Cash
| |
| |
 |
Informacje Wiek: 23 Dołączył: 18 Lip 2009
0 RWS Cash
| Wysłany: 1 Sie 2009, 2009 17:01 |
|
| | W bilogii pisze o UV słonecznym kolego. Natomiast nie udowodnili nigdy, że solarium w normalnych ilościach wywołuje raka. Oglądaj filmy dokumentalne i wiadomości to będizesz wiedział... | _________________
 | | |
| |
 |
Informacje Pomogła: 1 raz Dołączyła: 11 Lip 2009
120 RWS Cash
| |
| |
 |
28705 RWS Cash
| Wysłany: 1 Sie 2009, 2009 21:19 |
|
| Marcin napisał/a: W bilogii pisze o UV słonecznym kolego. Natomiast nie udowodnili nigdy, że solarium w normalnych ilościach wywołuje raka. Oglądaj filmy dokumentalne i wiadomości to będizesz wiedział...
Ja czytałam gdzieś, że nawet sporadyczne wizyty w solarium osoby przed 18 rokiem życia, zwiększają ryzyko raka o 70%. | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | |
| |
 |
Informacje Pomógł: 13 razy Wiek: 25 Dołączył: 13 Lip 2009
14790 RWS Cash
| |
| |
 |
| |
| |