Forum ogólnotematyczne

Poprzedni temat «» Następny temat
Legalna zdrada
Autor Wiadomość
Szefowa 

Informacje
Pomogła: 22 razy

28700 RWS Cash

Wysłany: 18 Sty 2011, 2011 23:52   Legalna zdrada

Nie ukrywam, że pytanie zainspirowane artykułem. Oto jego fragment:

"Zaczęło się od SMS-a. Po jego przeczytaniu Monika nie miała już wątpliwości, że mąż ją zdradza. Wiadomość pochodziła od kochanki Tomka. Monika urządziła awanturę, jaką potrafi urządzić tylko zdradzona kobieta, a na koniec kazała się mężowi wyprowadzić z domu. Jeszcze tego samego dnia zdjęła obrączkę z palca.

Minęło osiem miesięcy. Tomek nie potrafi nawet zliczyć, ile razy przez ten czas żałował tego przelotnego romansu z koleżanką z pracy. Nie potrafi zliczyć też, ile razy prosił Monikę o przebaczenie, o swój powrót do domu, o ratowanie małżeństwa. W końcu usłyszał – dzieci tęsknią, możesz wrócić, ale musisz wiedzieć, że ja mam już kogoś. Nie będziesz się do tego wtrącał.

- Zamurowało mnie, próbowałem coś wyjaśnić, ale Monika niczego już nie chciała słuchać. Jasno postawiła warunki. Nawet nie wiem, dlaczego się na nie zgodziłem. Dla dzieci, dla niej. Kocham ją. Zaakceptowałem, że jest ktoś trzeci – mówi po większej pauzie Tomasz.

Odkąd wrócił do domu, minęło kolejne pół roku. Układa im się dobrze, bez większych spięć, choć on przyznaje, że z jego dotychczasowej dominującej pozycji w związku zostały strzępy. Dom funkcjonuje sprawnie, dzieci dobrze się chowają, raty kredytów na czas spływają do banków, a małżonkowie znów zaczęli okazywać sobie czułość, w lutym wyjadą na wspólne zimowe wakacje. Wszystko jest jak dawniej, z tą różnicą, że niekiedy Monika wraca do domu z kilkugodzinnym opóźnieniem. Jest wtedy z "nim". "

Całość artykułu.

Co sądzicie o takim zachowaniu? To dobry sposób na utrzymanie związku po zdradzie? Uważacie to za moralne postępowanie? Czy taka powinna być kara, dla tego, który zdradził?

junior 
Maruda

Informacje

14790 RWS Cash

Wysłany: 19 Sty 2011, 2011 17:09   

Po mojemu to jak już mu pozwoliła wrócić do domu, do dzieci to też powinna się rozstać z tym drugim. Mąż już został przykładnie ukarany, a jak się na to godzi to najwyraźniej jest po prostu głupi.

Buka 

Informacje
Pomogła: 10 razy

15936 RWS Cash

Wysłany: 21 Sty 2011, 2011 16:39   

Beznadziejna sytuacja, która taka bez sensu jest. Ja tam po pierwsze, nie wybaczyłabym zdrady, a po drugie nie mieszkałabym z nikim jednocześnie mając jakiegoś innego faceta. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji.
CytatSzefowa napisał/a:
Czy taka powinna być kara, dla tego, który zdradził?

Jeśli to miałaby być kara to <pac>

Struna 

Informacje

41 RWS Cash

Wysłany: 22 Sty 2011, 2011 00:21   

hahah konkretną patologię się przez mainstreamowe media propaguje.
Tego typu artykuły mają za zadanie wypaczyć pojmowanie pewnych pojęć i pobrania fałszywych wzorców życia jako prawdziwe przez młode pokolenie, co z czasem, zakorzeniając się w psychice, zdestabilizuje normalne relacje międzyludzkie.
Z czasem ludzie będą myśleć kategoriami tych artykułów. Zauważcie na występujące wyrażenia i powiązania myślowe, typu: "Dom funkcjonuje sprawnie, dzieci dobrze się chowają, raty kredytów na czas spływają do banków, a małżonkowie znów zaczęli okazywać sobie czułość, w lutym wyjadą na wspólne zimowe wakacje. Wszystko jest jak dawniej"
"końcu usłyszał – dzieci tęsknią, możesz wrócić, ale musisz wiedzieć, że ja mam już kogoś. Nie będziesz się do tego wtrącał.
Te teksty z samego założenia mają zakodowaną treść podprogową, subtelnie wmontowany przekaz tego jak mamy odbierać rzeczywistość, na jakich falach ją kodować. Tego typu artykuły nie powstają bez kozery i z przypadku - mamy nad nimi myśleć, przyjmując podświadomie zawarte "reguły gry".
Ludzie na Boga obudzcie sie z tego snu, to sa zwyczajne manipulacje - jak macie sie ubierac, jak zachowywac, jak zyc, komu sluzyc - jak myslec, lub tez jak nie myslec. Z czasem tym przesiąkamy i stajemy się człowiekiem-produktem - ich wytworem, kolejnym umysłowym niewolnikiem.
Nie chce tu nikogo straszyc ani propagowac jakichs teorii spiskowych. Po prostu zastanawia mnie sens tych artykulow i reguly i kryteria jakimi sa one poddawane przed publikacjami. Zamiast walczyc o wlasny, normalny zwiazek i miec odwage w tym kierunku, serwowana jest dzis uleglosc i zycie w... rodzinie? jakims rozbitym, poplatanym systemie konotacji, bez bliskosci i oparcia. I to staraja sie nazwac rodzina?
Poza tym wyszukiwanie falszywych problemow i maskowanie tych prawdziwych i istotnych...

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu